Snakk med barna om svindel og ID-tyveri

I en digital verden finner svindlerne stadig nye måter å lure til seg informasjon. Metodene rammer alle aldersgrupper og også bedrifter, men spesielt barn og eldre er utsatt. Mange hendelser kunne vært unngått ved å ha regelmessige samtaler rundt temaet.

Heldigvis har mange i dag en sunn skepsis til mye av det som florerer på de digitale overflatene. Vi bruker stadig mer tid på apper og ulike nettsider, og er dermed også mer erfarne slik at vi ser når noe virker unormalt eller utrygt.

Men svindlerne blir også smartere.

I Granne har vi selv opplevd svindlere som prøver å lure våre følgere når vi holder konkurranser i sosiale media.

- Vi kjører regelmessige konkurranser for våre følgere, der de kan kommentere for å vinne ulike relevante premier. Dette får vi god respons på, men i 2023 opplevde vi at svindlere opprettet en Facebook-side som var helt lik vår, men med et punktum bak navnet, og la igjen kommentarer på vårt eget innlegg om at flere hadde vunnet og skulle trykke på en lenke, forteller Karina Karlsen, som jobber med sosiale media i Granne.

Heldigvis var våre følgere svært våkne og skeptiske. Svindlerne ble blokkert og lenkene ble raskt fjernet.

- Mange er skeptiske til å trykke på lenker, noe som er veldig bra. Vi ber aldri vinnere trykke på lenker og ber heller aldri om sensitiv informasjon på sosiale media. Har du vunnet en konkurranse hos oss så ber vi om at du tar kontakt med oss, for å avtale overlevering av premie.

Metoden kalles for phishing. Phishing eller nettfiske er når noen forsøker å lure deg til å gi fra deg sensitiv informasjon som senere misbrukes. Lenken leder til en falsk nettside kontrollert av svindlerne som fisker etter informasjon.

Svindlerne jobber på mange ulike måter, du kan lese mer om disse på politiet.no.

Reduser risikoen

For å redusere risikoen for svindel er det viktig å ikke bare være skeptisk, men også å snakke om temaet regelmessig med hele familien.

Barn og eldre er spesielt utsatt, og stoler ofte mer på avsender. Med netthandel, dataspill, sosiale medier og epost er det lett at det digitale blir en jungel hvor det er vanskelig å skille hva som er reelt. Derfor er det viktig å tenke seg om, og spørre et familiemedlem eller en venn heller en gang for mye enn en gang for lite.

For barna er det viktig å forstå at i den digitale verden er ikke alle den de utgir seg for å være. Les mer om nettvett-reglene fra Redd Barna her:

Redd Barnas nettvettregler

  • Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
  • Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
  • Lag et passord som er vanskelig å gjette – passordet ditt er privat.
  • Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
  • Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.
  • Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
  • Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.

5 råd for svindel, fra Politiet

  • Aldri bruk BankID, koder, passord eller kortinformasjon over telefon, SMS eller epost. Selv ikke om avsender sier de er fra politiet eller banken.
  • Ikke klikk på mistenkelige lenker.
  • Ikke svar på meldinger eller ring tilbake til ukjente telefonnumre.
  • Ta kontakt med et familiemedlem eller banken om du er usikker på noe.
  • Om skaden allerede har skjedd, ta kontakt med banken med en gang.

Dersom du oppdager at du eller noen i din familie er utsatt for et ID-tyveri skal du umiddelbart:

  • Underrette betalingskortutstedere, banker og andre det er relevant å underrette om identitetstyveri.
  • Politianmelde forholdet.

Når det gjelder forsikring, så dekker vår innboforsikring 'Super' juridisk assistanse ved ID-tyveri jfr. straffeloven § 202. Se vilkårene for detaljer og beløps-begrensninger.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024