Atlantic - et fartøy for fremtiden

Den nye båten Atlantic, som er designet av Skipsteknisk AS, kastet loss 9. januar fra Tersan Skipsverft i Tyrkia. 2. februar var det klart for dåp i Ålesund sentrum.

«Seilasen fra Tyrkia var helt utrolig, og dåpen var en dag for historiebøkene og et minne for livet.» Det sier reder Kjell Gunnar Hoddevik fra Ålesund som sammen med Johnny Terje Årvik og Jan-Ove Langeland er fartøyets eiere. «Det var 150 gjester, Nørvøy Ungdomskorps spilte på kaien, og fruen til reder Torill Vedeld Hoddevik var gudmor. Flere kom og sa det var noe av det fineste de hadde vært med på, og da blir man både rørt og stolt.» Nå ligger båten utenfor Troms. Det er en hektisk periode med igangkjøringsprosess, men å vite at Møretrygd alltid står klar til å bistå gir en ekstra trygghet.

Fartøy for fremtiden

Det er mye nytt med båten, som faktisk er første havfiskefartøy med batteridrift i tillegg til dieselmekanisk og dieselelektrisk fremdrift. En linebåt som Atlantic er på havet i opptil en måneds tid av gangen uten mulighet for å lade med landstrøm. så det er ikke mulig å operere på bare elektrisk fremdrift. Den grønne løsningen blir da å redusere behovet for strøm og sørge for at ingen strøm går til spille. Det vil si at batteriet kan ta «peaken» i stedet for å starte generator nr.2 og dermed spare rundt 40-50.000 liter drivstoff i året, noe som sparer både penger og miljø. Det nye fremtidsrettede fiskefartøyet har også fokus på dyrevelferd, for når fisken kommer om bord blir den bedøvet før den blir bløgget for hånd. I tillegg blir alt fiskeavskjær tatt vare på og solgt som råstoff til produksjon av blant annet fiske- og dyrefor.

YNWA og sikkerhet

Som første båt i havfiskeflåten med snurrevaddrift er det nye utfordringer. «Det er en helt annen måte å fiske på og et helt annet tankesett, men det går greit selv om det er mye som skal læres. Det er viktig å ta det rolig og forsiktig slik alle mann, både på bro og på dekk, får god opplæring – for sikkerheten er alltid i fokus hos Atlantic.» You’ll never walk alone er ikke bare slagordet til favorittfotballaget til Kjell Gunnar, men også et mantra de lever etter både i havn og til havs. Ingen står alene og alle er sammen om dette. Fremover er fokuset å fiske mest mulig fisk. «Nå har vi brukt så masse penger at vi må jobbe på for å tjene litt penger,» sier Hoddevik spøkefullt. Atlantic blir liggende i nord og planen er å fiske både sei, torsk og litt hyse med snurrevad. Linefiske blir senere i år.

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024