Gode tips for sykkelsesongen

Sykling er en flott aktivitet for både kropp og miljø, og mange har allerede kommet godt i gang med sykkelsesongen. FN har erklært 3. juni som verdens sykkeldag, og vi markerer dagen med 10 gode tips på veien, for å sikre en trygg og hyggelig sykkeltur. Med disse forhåndsreglene kan du nyte veiene selv i Ålesund – som dessverre tidligere er kåret til Norges verste sykkelby.


1. Sjekk sykkelen før hver tur

Før du legger ut på tur, bør du alltid sjekke sykkelen din. Kontroller at dekkene har riktig lufttrykk, at bremsene fungerer som de skal, og at kjedet er godt smurt. Dette kan forebygge mange uforutsette hendelser på veien.

2. Bruk riktig utstyr

Ha alltid på deg hjelm, og husk å bytte ut hjelmen dersom den har vært utsatt for kraftige støt, eller om hjelmen er eldre enn 7 år. Vurder refleksvest eller klær med reflekser, spesielt i dårlig lys eller når det er overskyet. I tillegg bør sykkelen være utstyrt med lys foran og bak, samt reflekser. En god sykkelklokke kan også være nyttig for å varsle andre trafikanter.

3. Planlegg ruten

Norge byr på vakker natur, men sykkelveiene kan være dårlig vedlikeholdt. Bruk kart og sykkel-apper for å finne de beste rutene. Unngå trafikkerte hovedveier når det er mulig, og velg heller mindre veier og stier.

4. Vær forberedt på været

Været kan endre seg raskt. Kle deg derfor lagvis og ha alltid med en vanntett jakke. Sjekk værmeldingen før du drar ut, og vær forberedt på vind, regn eller til og med sol.

5. Sykle defensivt

Vær alltid oppmerksom på bilene rundt deg, spesielt på smale og dårlig merkede veier. Anta at bilistene ikke har sett deg, og hold god avstand til kjøretøyene. Bruk håndsignaler for å vise hvor du skal, og følg trafikkreglene nøye.

6. Unngå dødsfellen – dørsonen

Når du sykler langs parkerte biler, hold deg tilstrekkelig langt unna for å unngå å bli truffet av plutselig åpnete bildører. Denne faren er spesielt stor i urbane områder.

7. Vær synlig

Gjør deg selv så synlig som mulig. Bruk klare, lysende farger på klær og utstyr. Reflekser og lys er et must, spesielt i skumringen eller om natten.

8. Ha med nødutstyr

En liten pumpe, ekstra slange og et multiverktøy kan redde dagen hvis du får problemer. En førstehjelpspakke er også lurt å ha med.

9. Kjenne til lokale forhold

Snakk med lokale syklister eller sjekk sykkelgrupper på nett for å få tips om aktuelle ruter og veiforhold. De kan gi verdifulle råd om hvilke områder du bør unngå og hvor du finner de beste stiene.

10. Ta vare på deg selv

Drikk nok vann, spis regelmessig, og ta pauser når du trenger det. Lange sykkelturer kan være krevende, så det er viktig å lytte til kroppen.


Med disse tipsene kan du få mest mulig ut av sykkelsesongen. Husk at sikkerhet alltid kommer først, så planlegg turen godt og nyt den vakre naturen på en trygg måte. God sykkeltur!

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024