Kjøring på vinterføre

Mange skal kanskje kjøre hjem til jul mens andre kanskje kjører til hytta for å feire høytiden. Uansett hvor du skal er det viktig å være bevisst på kjøreforhold og føre.

Forholdene på vinteren kan være varierende og det er viktig å passe ekstra på. Dette gjør turen sikrere for deg og andre bilister. Her har vi samla noen råd for kjøring på vinterføre.

Om du skal ut å kjøre er første bud selvsagt å sjekke værmeldingen der du er og eventuelt dit dere skal.

I tillegg er det, uansett føre, viktig å bruke bilbeltet rett. Sjekk spesielt at barna bruker beltet rett. Ta av tjukke jakker slik at beltet ligger så nært kroppen som mulig. Om de skal ha med Fido eller Pusur må de også sikres før bilturen.

Kjører du med piggfrie dekk kan det være lurt å ha hurtigkjettinger liggende i bilen. De kan lett legges på om du har problem med å komme fram.

Bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt, så du gjør vel i å holde god avstand til kjøretøyet foran. Kjør etter forholdene.

Det er lett å bli stresset i lange køer, men hold hodet kaldt. Unngå å ta unødvendige forbikjøringer.

Om du skal ha med mye bagasje, skiutstyr og lignende må du pakke smart. Legg det tyngste nederst og så langt framme som mulig. Husk at en fullpakket bil ikke kjører på samme måte som når den er tom.

Pass på at varseltrekanten og refleksvesten ligger lett tilgjengelig.

Om du skal kjøre over fjell er det lurt å pakke varme klær, mat, vann, og varm drikke. Om du da plutselig står fast ved en overgang er du litt bedre rustet for ventingen.

Kjør etter føret. Du bør ligge under fartsgrensa om du kjører på is, slaps eller glatt underlag ellers. Bremselengden kan være fire ganger så lang på glatt føre. Ta gjerne noen små “bremseprøver”, der du bremser i svært lav fart for å teste føret.

I tillegg til is er det viktig å passe seg for slaps. Kjører du på slaps kan du plane som under vannplaning. Slik “slapsplaning” oppstår mye lettere og i lavere hastighet. Kjør forsiktig og tilpass farten etter forholdene.

Det aller viktigste rådet er uansett å være bevisst på forholdene. Tilpass farten og bruk hodet – kjør etter forholdene.

Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop
Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2022