Lading - en nødvendighet i den digitale tidsalderen

I en verden hvor teknologien i stadig økende grad styrer hverdagen vår, har lading blitt like essensielt og naturlig som å pusse tennene. Fra smarttelefoner, nettbrett og ørepropper til bærbare datamaskiner og biler, blir vår tilkobling og tilstedeværelse styrt av batterilevetiden.

Da er det viktig å huske noen forhåndsregler rundt lading, og at feil lading kan føre til skader på batteriet, enheten, eller i verste fall, en brann. Her er noen enkle, men viktige tips for trygg lading av dine dingser, enheter og kjøretøy.

Dingser og småelektrisk

Bruk av riktig lader:

 • Ikke alle ladere er av samme kvalitet og ikke alle ladere har samme ladeeffekt. Det er derfor viktig at du bruke ladere av høy kvalitet. I Europa skal alt elektronisk utstyr være godkjent innen CE standarden, og være fysisk merket med CE. Pass derfor på at laderen din har dette merket. Det er spesielt viktig om du kjøper en «uoriginal» lader.

Lad i rom med røykvarsler:

 • Det kan være lurt å lade der det finnes en røykvarsler i nærheten. Da vil du tidlig bli oppmerksom på varme og røykutvikling.

Lad når du er våken og tilstede:

 • Hvis du skulle være så uheldig at batteriet tar fyr, så vil brannen ha høy energi og varmeutvikling, og utvikles raskt. Da vil tidlig varsling være viktig for å forebygge skade. Dette er spesielt viktig om du lader større batterier, som en elsykkel eller elsparkesykkel.

Opprett en «ladestasjon» hjemme:

 • Vurder å lage en dedikert «ladestasjon» hjemme hvor du har en eller flere godkjente ladere og et underlag som er brannfast underlag. Eksempel på dette kan være en plate av stein eller kompositt. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å holde dingser og ladere organisert, men også forebygge brannrisiko.

Korrekt lading av elbil

Lading av elbil er en betydelig belastning på elektriske installasjoner, og det er derfor viktig at dette foregår etter gjeldende forskrifter og anbefalinger for å sikre at det gjøres både trygt og effektivt.

Egen ladestasjon eller stikkontakt:

 • For trygg og effektiv lading hjemme er det anbefalt å ha en ladestasjon med egen sikring og korrekt jordfeilbryter. For nye installasjoner er det krav om ladestasjon med dedikert kurs og type B jordfeilvern. For eksiterende installasjoner kan man fremdeles benytte stikkontakt, men denne skal da ha en dedikert kurs, korrekt sikring og type B jordfeilvern. Om du anskaffer elbil i dag og skal lade, ansees dette som en bruksendring av anlegget, og du må dermed sørge for å følge gjeldende forskrift. Laderen med stikkontakt som følger med bilen, er i de fleste tilfeller en «nødlader». Dette skal forhindre overbelastning og elektriske feil som fører til brann.

Ladeeffekt:

 • De fleste elbiler i dag har en «ombordlader» som kan ta imot strøm fra 2,4 til 22kW, avhengig av merke og modell. Om du lader på «nødlader» med stikkontakt kan ikke denne lovlig levere mer enn 2,4kW. Et enkelt regnestykke viser at med denne effekten vil det ta over 30 timer å fullade batteriet på en Tesla Model Y Long Range. Det er derfor også mye mer effektivt med en ladestasjon som kan levere høyere effekt.

Gjeldende forskrift:

 • Det er viktig å merke seg at det kan forekomme endringer i forskriften om lading av elbil. Denne er utviklet av Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, DSB. Du kan finne DSB’s anbefalinger om trygg lading av elbil her.

Lading av elsykkel og sparkesykkel

Elsykler og elsparkesykler har tatt landet med storm de siste årene, og her er noen forsiktighetsregler om lading av disse.

Ladenivå:

 • Moderne litium batterier forringes raskere om de blir stående over tid med et høyt ladenivå. Det anbefales derfor å lade til ca 80-90% av full kapasitet, om du ikke trenger mer i hverdagen.

Trygg lading:

 • Det er anbefalt å være våken og til stede når du lader, og å lade i en ekstern bod eller garasje for å forhindre spredning av brann og giftige gasser. Det kan også være lurt å ha en røykvarsler i ladeområdet for ekstra sikkerhet.

Unngå innendørs lading om natten:

 • Det er ikke anbefalt å lade elsparkesykler innendørs om natten, da det øker risikoen for brann. Hvis du må lade om natten, bør du sørge for at området er godt ventilert og fri for brennbare materialer.

Bruk av riktig lader:

 • Som med andre enheter, er det viktig å bruke en lader som er CE-godkjent og merket for å forhindre skade på batteriet og enheten. Unngå å bruke skadde eller defekte ladere.

Husk at ikke alle er kjent med de mulige farene ved lading. Om du ser venner eller familie som lader feil, er det flott om du deler din kunnskap. Dette kan både forebygge skade og redde liv!

Artikkelen er skrevet av Chris Gati, bedriftsrådgiver i Granne - og EV entusiast!

Granne forsikring logo

post@granne.no

+47 70 10 12 50

Org.nr 838 797 172

@ Granne forsikring 2024